Kuchnia Polska to kuchnia mocno zróżnicowana i bogata w regionalne przysmaki. Ukształtowała się ona w ciągu wieków ulegając różnorakim międzynarodowym wpływom i tak do stałego menu Polaków wchodzą potrawy kształtowane nurtem rusińskim, niemieckim, włoskim czy żydowskim.
Od wieków w Polsce ważną rolę odgrywały produkty zbożowe, takie jak kasze, czy pieczywa. Pieczywem najchętniej jadanym przez Polaków jest biały chleb. Ważne miejsce zajmują w kuchni polskiej potrawy mączne oraz zupy. Polacy równie chętnie sięgają po grzyby oraz warzywa strączkowe: bób, groch czy fasola. W kuchni polskiej ważną rolę odrywa nabiał, w tym jajka oraz twarogi. Wśród serów regionalnie produkowanych dużą popularnością cieszą się góralskie sery: oscypki czy bryndza. Typowym tłuszczem używanym przez Polaków jest masło i olej rośliny. Mięsa najczęściej spożywane: wieprzowina, wołowina, drób, ryby. Owoce: wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki oraz inne z całego świata. Są one częstym składnikiem deserów, przetworów i kompotów. Polacy lubią smak kwaśny, a ostry pojawiający się w polskim wydaniu często przełamywany jest śmietaną, stąd jest on dużo bardziej łagodny, niż w krajach azjatyckich czy arabskich.
Popularne polskie potrawy: pierogi (mięsne, grzybowe, na słodko z owocami), kluski (śląskie, kopytka, knedle, pyzy, kołduny), naleśniki oraz racuchy, placki ziemniaczane, gołąbki (ryż lub kasza z mięsem podawana w liściach kapusty), kotlet schabowy lub wieprzowy, bigos (potrawa myśliwska), galarety drobiowe lub wieprzowe, zupy (żurek, barszcz czerwony, pomidorowa, grochowa, rosół), ryby, mięsa, ziemniaki, ciasta.
Śniadanie najczęściej obejmuje: herbata (czarna pita często z cytryną), kawa (często z mlekiem), kanapki z różną zawartością, zupa mleczna, jajecznica, płatki z mlekiem, grzanki z dżemem.
Obiad w Polsce to najobfitszy posiłek w ciągu dnia. Tradycyjnie składa się z dwóch dań: zupy i dania mięsnego bądź mącznego. Do obiadu Polacy często sięgają po kompot ( który niekiedy stanowi formę deseru). Niegdyś obiad był spożywany w gronie całej rodziny przy wspólnym stole, dziś tradycja ta kultywowana jest głównie w święta, bądź niedziele.
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Jest on spożywany między 17-21
W Polsce można degustować obecnie kuchnie z całego świata.
All rights reserved © 2022 Akademia Górniczo-Hutnicza